måndag 30 mars 2009

Handlar trygghet bara om inkomst?

Idag släpps den studiesociala utredningen. Utredningen ska se över studenters trygghet och sociala skyddsnät. En kort presentation av utredningen görs idag i DN.

Studenterna kommer få 400 kr mer i månaden. Det är bra, men frågan är om det räcker. Men många bäckar små. Studielånet kommer inte längre inkomstprövas och fribeloppet höjs för bidraget. En fortsatt arbetslinje från alliansen alltså. Man ska även kunna vara deltidssjukskriven och studera den övriga tiden.

När jag läser artikeln i DN kan jag inte annat än börja undra: Handlar social trygghet endast om inkomst? Självklart är det viktigt att kunna försörja sig själv, men studenter kommer fortfarande trilla mellan stolarna. Man kan fortfarande inte studera om ens sambo går på socialbidrag eftersom dennes bidrag då riskeras att dras in. Det är fortfarande svårt att studera och ha barn. Vad händer efter studierna om man inte får jobb? Socialbidrag? Vidare kommer det bli svårare att få bostadsbidrag. Det kommenteras här och här. Ökad social trygghet för studenter? Nja.

Uppdatering:
Saco Studentråd förväntar sig det här av utredningen och SFS kommenterar debattinlägget i DN här.

1 kommentar:

Louise sa...

Amen. Du sätter ord på mina tankar.