torsdag 12 mars 2009

10 hp nätverkande?

För någon månad sen släppte Jusek en rapport om hur arbetsmarknaden för invandrade akademiker eller de med annan etnisk bakgrund än svensk i Juseks medlemsgrupper ser ut. Resultaten var nedslående. I veckan har TCO kommit med en liknande rapport. Den gav inga upplyftande resultat den heller.

Jag undrar varför det är så svårt? Ett problem är de informella kanalerna, kontaktnäten som de som inte har en bakgrund i Sverige saknar (t.ex. att pappas bästa polares frus syster kan ge en praktikplats). Ett problem tror jag är att man fortfarande har någon form av rädsla för det som kan vara annorlunda än en själv, där man lätt kan dra paralleller till kvinnor i bolagsstyrelser.

Jag tror även att problemet kan appliceras akademiker med arbetarbakgrund, dock inte i samma utsträckning. Den akademiska miljön och arbetslivet efter är så oerhört präglat av informella vägar och kontakter att man effektivt stänger ute stora grupper. Det krävs en medvetenhet om detta från högskolor och studentkårer. Hur man man nå dem som aldrig riktigt kommer in och som inte har den handlingskraften som Eliana Soleiman har?

Det handlar inte bara om att få in underrepresenterade grupper på högskolan och slussa ut dem på andra sidan utbildningen. Berörda parter på högskolan måste göra sitt för att integrera och ta tillvara på alla kunskaper och erfarenheter som finns inom dess väggar. Annars skapar vi utanförskap som kan sitta i för livet.

Kristina Persdotter på TCO bloggar om den här och här. Så gör även Eva Westerberg

2 kommentarer:

Erik sa...

Det är ju ganska uppenbart att svenskarna inte vill ha invandringen! Detta är den enda protesten den fega svensken vågar utföra! Tyvärr sitter det ett litet genomruttet etablissemang i form av media och politiker och tvångsmatar svenska folket med en massinvandring/kolonialism utan dess like i övriga europeiska länder.
All kritik mot massinvandring tystas och dämpas med etablissemangets skuld och skambeläggande av all opposition som direkt de yttrar sig får stämpeln och brännmärkningen rasist stämplad i pannan för resten av livet!

Jag säger bara FY FAN!!! Med nuvarande politik går Sverige helt åt helvete! Både för etniska svenskar och invandrare är detta mångkulturella skitprojekt en tickande bomb och en blivande framtida mardröm. Stoppa “balkaniseringen” av Sverige NU!

Stå upp mot massinvandringen! Krossa mediamonopolet! Ställ ansvariga politiker till svars i EU-valet 2009 samt Riksdagsvalet 2010!

Lisa sa...

Det är ganska uppenbart att du inte ser en människa som en människa. Det är tråkigt och det måste vara jobbigt att hela tiden gå och misstro människor.

Alla människor har rätt att göra det bästa de kan av sina liv, var än i världen de befinner sig. De strukturer vi har i Sverige som stänger ute personer av "fel" kön, bakgrund och ursprung är problemet. Inte det du kallar för massinvandring. All kunskap är bra kunskap och bör tas tillvara.

Fastän jag tycker ditt inlägg är helt åt pipan låter jag det stå kvar eftersom alla har rätt att ha sin egen åsikt.