Sidor

fredag 16 januari 2009

Var är alla genusvetare?

Det är viktigt med jämställdhet. I Sverige är vi duktiga på det och diskussionerna rör nu oftast (i alla fall bland medelklassen och akademikerna) kvotering och den där procenten i löneskillnad som inte går att förklara. Det är snack om livspussel och egentid för mammor osv. Jag tycker att det är viktigt att alla individer får samma chans, detta oavsett kön, etniskt ursprung, handikapp m.m. Men jag tycker det är dags att sluta gnälla och blicka utåt ibland.

I en artikel i DN idag presenterar de siffror på att i Asien och Afrika är det farligaste medicinska tillståndet för en kvinna att vara gravid. I Afrika dör fler kvinnor av graviditetsrelaterade problem än vad det gjorde 1990. På 19 år har mödravården alltså inte gått framåt, utan bakåt. Det här är i allra högsta grad bevis på att jämställdheten i utvecklingsländer i princip är obefintlig.

Det gör mig ledsen att höra genusvetare och liknande stå och prata om maktstrukturer som stänger ute kvinnor från toppjobben, när kvinnor i u-länderna fortfarande inte har tillgång till grundläggande mödravård eller utbildning. Jag säger inte att man ska ge upp jämställdhetsarbetet i Sverige. Det är viktigt, om inte annat kan man hoppas på Spillover-effekter till andra länder, men lite då och då tycker jag att vi ska se bortom strukturerna, blicka ut i världen, inse att vi har det väldigt bra och istället försöka ge alla kvinnor grundläggande mödravård.

1 kommentar:

queer as in fuck off sa...

Du sätter fingret på det själv; diskussionen "i alla fall bland medelklassen och akademikerna" rör ofta detta. Men det finns en feministisk diskussion både innanför akademin och även utanför dessa kretsar där frågor om tillståndet för kvinnor i världen är centrala. Att de inte uppmärksammas och synliggörs lika mycket tror jag beror på den vanliga egoismen. Vi bryr oss mest om oss själva och om vad som gänder i västvärlden. Hundstall i Spanien får stora donationer medan t.ex. world aids day knappt uppmärksammas i sverige längre eftersom sjukdomen sällan dödar här. Trots att HIV och aids är en pågående global och humanitär katastrof där miljontals människor smittats och dör och hela generationer utplånats i vissa - fattiga - delar av världen.