onsdag 22 juli 2009

Nu bestämmer SÄPO vem som ska plugga

Brunchrapporten i P3 rapporterar att personer med iranskt medborgarskap inte får läsa vissa fysikutbildningar som rör kärnkraft. Detta efter ett brev som SÄPO skickat ut till högskolor och universitet som håller i dessa utbildningar.

Jag är inte den enda som tycker detta är diskriminering . Bland annat Högskoleverket håller med. Dessutom går exakt samma utbildningar att finna i Iran. Och att dessutom sätta en stämpel på en nationalitet på grund av misstankar om att staten producerar kärnvapen? Förkastligt. Ännu värre blir det när man inser att det även kan gälla personer med iranskt medborgarskap som har uppehållstillstånd i Sverige.

Nu kommer det övergripande direktivet från EU, så visst, Sverige är bundna av EG-rätten och vi måste därmed vidta dessa åtgärder. Och visst, att utbytesstudenter från Iran läser kärnteknik kan nog sticka i ögonen på en del, men man kan inte låta bli att undra, vad är nästa steg?

Edit: Det gäller även studenter från Nordkorea

1 kommentar:

Michael Karnerfors sa...

Heh, "SÄPO bestämmer"? SÄPO har inte bestämmanderätt för fem öre. Det är inte de som hittat på detta. Det står inte ens i bervet att de måste sparka ut iranska eller nordkoreanska studenter från utbildningen nu på studs!

Det de skriver är ungefär: "Om ni inte är säkra på vad som gäller, och medan vi väntar på klara direktiv, så läs på lite på de här länkarna, ok?".

Läs själv... sista stycket. Det står där i klartext. :)