Sidor

onsdag 25 februari 2009

Nu kan jag inte hålla tyst längre!

Få inom studentvärlden kan ha missat att Leijonborg idag presenterade propositionen för avskaffande av kårobligatoriet. Jag har suttit mitt i hetluften på SFS hela dagen och kan inte längre vara tyst i frågan.

105 kr per student och år? Det måste vara ett skämt. Man kan tycka vad man vill om kårobligatoriet, men hur ska man kunna utföra en vettig studiebevakning med 105 kr per år och student? (Eller knappt 100 kr om man räknar på det sättet vi gjort på SFS)

Kårer är idag ganska dåliga på att marknadsföra sig själva. Det är helt sant. Men vad man däremot missar är att jag tror att många kårer inte vill lägga för mycket pengar på marknadsföring gentemot sina medlemmar och finansiärer. Man kan göra bättre saker av dem. Nu kommer man istället behöva lägga stor ansträning på att ragga medlemmar med mycket mindre resurser. Vad folk verkar missa är att det rör sig om en klumpsumma som inte räknas upp med inflationen och att det inte är öronmärkta pengar till varje student. Många problem, få lösningar. Och för små kårer är 105 kr per student ingenting.

Det kan även leda till att högskolorna måste täcka upp för det som kårerna inte klarar av att finansiera själv, dvs. bevakning av högskolan. Att kritisera sina bidragsgivare brukar inte vara en hit och kårerna kommer då automatiskt hamna i beroendeställning gentemot högskolorna och inte kunna göra det de får pengar för.

Kårobligatoriet är en väldigt smidig lösning på hur man ska lösa studentinflytandet, men inte den enda. Självklart kan man lösa det på andra sätt, till exempel som föreslagits idag.

Men en sak, Leijonborg, STUDENTINFLYTANDET MÅSTE FÅ KOSTA! 105 kr är och förblir ett skämt.

Utbildningsdepartementets pressmeddelande.

Organisationer om kårobligatoriet: SFS, SSCO, Saco Studentråd

Andra om kårobligatoriet: Nicke Grundberg, Kristina Persdotter

Artiklar: DN, SvD, P3 Nyheter, Rapport

7 kommentarer:

Anonym sa...

Kosta för vem?

Anonym sa...

Vilket inflytande är det exakt jag betalat i alla år för egentligen? Skönt för de som kommer efter mig att de äntligen tar bort avgiften säger jag.

Anonym sa...

Kårerna måste helt enkelt bli bättre på att marknadsföra sig. Det är ett svepskäl att man inte skulle ha tid att lägga på sådan verksamhet. Löjligt! Medlemsrekrytering måste alla organisationer ägna tid åt. Till syvende och sist måste man tjäna på att vara med i en studentkår. Studentkårerna måste se till att ingen student har råd att stå utanför. Jag är helt övertygad om att ett avskaffande av kårobligatoriet tillsammans med ett mindre statsbidrag kommer att vitalisera studentinflytandet.

/Dexter

Anonym sa...

Det som jag tycker är så intressant är att studenkårerna är så bekymrade att de ska förlora mycket pengar. De tycks gissa att massor av studenter inte frivilligt vill vara med i deras föreningar. Trots det vill att dessa studenter ska tvingas vara med eftersom de är emot att avskaffa kårobligatoriet.

Snacka om att de har dåligt självförtroende och inte tycks gissa att de ska kunna få så många studenter som medlemmar när det blir frivilligt. För det borde ju vara deras första reaktion för att förbättra sin ekonomiska situataion, att värva fler betalande medlemmar som tycker deras service är värd att betala för, inte att söka mer skattepengar.

Bengt Held
Liberal

Anonym sa...

Kåren förtjänar inte en enda krona i stöd. Jag hoppas innerligt att den också dras in i framtiden. Jag kommer inte att sakna dom! /fd kåraktiv

Johan sa...

Upp till bevis för kårerna!! Ni behövs, visa det nu! Ingen tvingas längre att vara medlem men motiveras förhoppningsvis snart att vara det.

hayek sa...

Det bästa studentinflytandet får man om man själv betalar utbildning. Garanterar högre kvalite och mer valmöjligheter.

Viva la resistance. Liberty.