Sidor

onsdag 25 augusti 2010

Ännu ett lån ut ur fattigdomen

Så studenterna fick sitt vallöfte trots allt - höjt studiemedel med 500 kr om Alliansen vinner. Det är bra. Sveriges studenter har ont om pengar, speciellt de som bor i Stockholm och Göteborg. Det är dyra städer med bostadsbrist och höga hyror. Men frågan är varför Alliansen envisas med att tvinga studenterna att låna sig ur fattigdomen.

Jag skriver idag i Sydsvenskan om att det är dags att satsa på studenterna och se dem som en investering och inte som en kostnad. Alliansen förslag om höjda lån visar att de inte tycker att det är värt att investera mer i studenterna just nu. Tråkigt. Och dåligt för Sverige. Hur många talanger som väljer att inte studera på högskolan på grund av lånen de kommer vet vi inte. Kanske skulle en av dem vunnit det där Nobelpriset som Folkpartiet suktar så efter.

Det är bra att Alliansen ser behovet av ett höjt studiemedel. Jag önskar bara att de även kunde se värdet i att höja bidraget, att det är en investering i Sveriges framtid, inte en budgetpost som kostar mer än det smakar.

3 kommentarer:

Märtha Louise sa...

Alltså, jag är ju egentligen enig i att bidraget (också) borde höjas. Kanske.

Men att det inte ingår i Alliansens planer är väl inte så konstigt, ett bidrag är ett bidrag.

Med en högskoleutbildning presumeras du kunna betala tillbaka ditt lån efteråt..

Och så är det detta med hur många som låter bli att läsa på högskola på grund av lånen.. Det tror jag faktiskt inte är sådär jättemånga. I synnerhet inte i kategorin "genier" och "aspirerande framtida nobelpristagare". Är man så smart är man smart nog att fatta att högskoleutbildning är värt lite studielån...

Märtha Louise sa...

(alltså förlåt för att jag är så rörig, är på jobbet och hinner inte utveckla allt jag vill utveckla..)

Lisa Gemmel sa...

Vi kan se det som att ett bidrag är ett bidrag. Sen kan vi skilja studiebidraget från de "andra" bidragen och se dem som en investering istället. Det är svårt att likställa studiebidrag och sjukpenning eftersom det ena nästan oundvikligen leder till en produktionsökning på andra sidan (och det utan att säga något om sjukpenning osv, det är en annan diskussion).

Problemet är att vi inte VET hur många det är som väljer att inte studera på grund av lån osv. Men eftersom studenterna inte återspeglar samhället är det en hel del som inte har akademisk bakgrund som väljer att inte studera på högskolan, och jag tror att lånesättningen har en stor del i det. Känner du inte någon som kan säga att det lönar sig att studera, är det svårt att ta det steget.