fredag 9 april 2010

En nordisk vision

Igår kom jag hem efter två dagar i Helsingfors. Via Europafacket Unga (ETUC Youth), ett rådgivande organ till Europafacket, har de nordiska ländernas unga fackliga företrädare bildat Nordvision, och vi hade möte.

Nordvision är en fantastisk liten sammansättning av Saco Studentråd och TCO från Sverige, YS från Norge, Dansk magisterförening och AOVA och STTK från Finland. Vi har fördelen att vi alla har liknande arbetsmarknader, liknande arbetsrätt och att vi alla i någon mån organiserar akademiker.

Det här mötet kunde vi jämföra diskussionerna och införandet av studieavgifter i våra olika länder. Även autonomin följer ett mönster i Norden, både Finland och Danmark har nyligen genomfört autonomireformer. Det är tydligt att de nordiska utbildningsministrarna pratar med varandra, så självklart måste vi också göra det! Förhoppningsvis är Nordvision på väg mot ett tätare och bättre samarbete, som faktiskt kan leda till en gemensam nordisk opinion mot att ett misstag i ett land inte nödvändigtvis behöver införas i ett annat. Och att goda exempel självklart ska spridas över gränserna.

3 kommentarer:

Eva Westerberg sa...

Kul att ni fortsätter att ha bra möten och samarbeten! Men genom Europafacket skulle jag väl ändå inte säga att samarbetet har uppstått. Snarare att det var ett bredare samarbete mellan de unga akademikerorganisationerna inom Norden som somnade in och som jag tillsammans med Akavas dåvarande studenthandläggare breddade (genom YS och TCO) och kickade i gång igen. Du bör ha de första protokollen i din dator :)

Maria sa...

Historieskrivningar är alltid svåra. Träffade Thomas L häromdan och han var också glad att Nordvision, som han en gång startade, fortfarande fanns kvar. :-)

Eva Westerberg sa...

Ja, det var ju den första omgången. Men då var (enligt deras protokoll) inte tjänstamannaförbunden med.