Sidor

fredag 29 maj 2009

Den farliga kvinnodominansen

Vi måste akta oss! Tjejerna är på väg att ta över högskolan. De blir bara fler och fler på de attraktiva utbildningarna som t.ex. jurist-, läkare- och psykologutbildningen. Man jobbar nu på högskolor och universitet för att få fram antagningsförfaranden som leder till en jämn rekrytering bland könen, vilket har lett till att SLU blivit fällda i tingsrätten för diskriminering för ett lottningsförfarande som i realiteten gjorde att endast män blev antagna i gruppen för folkhögskoleutbildning. Man kan fråga sig, hur ska man då jämna ut könsfördelningen på utbildningarna?

Om vi tar ett steg tillbaka och tittar lite, så kanske vi kan se "problemet" ur en annan synvinkel.

Det är ett faktum att tjejer idag (och faktiskt alltid haft) bättre betyg än killar. Det sträcker sig så långt tillbaka man kan mäta. Varför det är så kan jag bara spekulera om. Vissa säger att det beror på att tjejers hjärnor utvecklas tidigare. Så kanske det är. Det kanske även är så enkelt att tjejer på grundskola och gymnasium är bättre på att studera och därmed får bättre betyg. Kanske. I vilket fall som helst - hårdfaktan är att tjejer har bättre betyg än killar.

Så, då är ju nästa steg inte så konstigt - det finns fler tjejer på de utbildningar som har hårdast konkurrens. Helt enkelt för att de, enligt de intagningskriterier som finns, är bättre. Man kan ju fråga sig varför kvinnor inte alltid varit i majoritet på högskolan, men det fanns ju faktiskt en tid när kvinnans plats var i hemmet och ta hand om hus och barn, oavsett hur smart hon var. Som tur är, är vi inte längre där. Som tur är, sätter tjejer ett värde på sig själva och sin utbildning idag och väljer därför helt efter eget huvud vilken utbildning hon vill läsa. Det leder till att det finns kvinnliga läkare, lärare, civilingenjörer, brandmän, jurister, kulturvetare osv. Tjejer har insett att de kan bli precis det de vill. Vi gör precis det man vill att vi ska göra - ta plats och välja själva.

Men, då vi har gjort precis som vi ska och valt efter eget huvud, då får vi inte bära frukten av våra betyg och våra val. När vi äntligen vågar ta plats, då är det plötsligt ett problem. Då måste man hitta sätt att få män att komma in på högstatusutbildningarna, trots att de har sämre meriter än kvinnorna, enligt de fastslagna antagningsreglerna. Vi måste ju ha lika många manliga läkare som kvinnliga, hur går det annars med jämställdheten? Det jag undrar över då, var är alla program, kampanjer och alternativa antagningsmetoder på lärar- och socionomutbildningen? Lärarna är trots allt de personer som ska lära våra barn hur samhället fungerar, och där är majoriteten kvinnor. Varför är det så få som problematiserar detta? (Det finns de som gör det, creds till er!)

Vi måste akta oss! Tjejerna är på väg att ta över högskolan. Och det görs enbart till ett problem. Det faktum att tjejerna är fler på prestigeutbildningarna kan i sig inte vara det enda problemet. Det löser man genom att göra studier och höga betyg till hög status även bland killar. Ett hårt arbete, men absolut görbart. Viktigare är att ge även så kallade lågstatusutbildningarna status så att könsfördelningen där blir jämnare. Då kommer vi snabbt närma oss 50/50 könsfördelning på högskolan. Eller är det kanske inte så viktigt att våra barn har lika många manliga lärare på förskolan som kvinnliga, men desto viktigare att varannan jurist de möter är man? Då måste vi i alla fall vara ärliga - det är var mans rättighet att tjäna mycket pengar, men vi kvinnor ska fortfarande ta hand om barnen.

måndag 25 maj 2009

Nytt sovrum!

Eller en bit på väg i alla fall. Taklampa och garderober är på
plats.

måndag 18 maj 2009

Nya nivåer av curling

En nättidning berättade för ett tag sen hur föräldrar curlar för sina barn ända in i arbetslivet. Allt om barn visar nu på ännu en nivå av curling - 5 kompisar ditt barn behöver.

Tydligen är det viktigt att barnen har 5 olika sorters vänner redan vid 6 månaders ålder. Och en av dem ska vara en atletiskt lagd vän. Så den där kreativa ritkompisen - tyvärr, men nu ska Calle leka med Emma som tycker om att spela fotboll och klättra i träd, för kreativitet - inte lika viktigt.

Nej, jag är inte förälder, inte ens "låtsasmamma" så jag har faktiskt inga riktiga referensramar. Men efter att allt fler vänner och bekanta fått barn ser jag hur jobbigt det är och hur mycket krav det ställer på en. Du är nu helt i händerna på en annan person och det där med ensamtid och privatliv verkar stryka på foten. Att då ovanpå det få en massa krav, till exempel att leta upp de "perfekta" kompisarna för ditt barn, känns bara orimligt. Och självklart måste man inte gå på allt som tidningarna skriver, men även som icke-förälder är jag expert på det där med dåligt samvete. Jag gissar att det för mig kommer nå nya höjder vid ett eventuellt föräldraskap. Och hur långt ska vi egentligen ta det här curlandet?

fredag 15 maj 2009

Begynnande tidsoptimist?

Just nu sitter jag på ett förvånansvärt tomt slussen och väntar
på tunnelbanan till universitetet. Som vanligt den senaste tiden är
jag lite sen. Jag undrar hur det kommer sig?

Jag har en teori, som troligen inte stämmer: Måns tidsoptimism
smittar och efter lite mer än 2,5 år ihop har den till sist slagit
rot.

Den andra, och mer troliga teorin, är att jag försöker göra
alldeles för mycket på en gång. Jag skulle kunna ha en lång
utläggning om att det beror på samhället som ställer en massa krav
och liknande, men det skulle inte vara sant i mitt fall.

Anledningen till min tidsbrist och -optimism är att jag har så himla
roligt just nu! Jobbet är roligt, mina engagemang är roliga och jag
trivs helt enkelt med mitt liv. Då kan jag faktiskt leva med att vara
en tidsomptimist, bara det inte håller i sig allt för länge!

onsdag 13 maj 2009

Finland och autonomin

Igår var sista dagen för inlämnadet av remissvar till SOUn Självständiga lärosäten, eller den sk autonomiutredningen. SFS lämnade in ett åtta sidor långt svar, som kunde blivit mycket längre om tid funnits.

I Finland har man kommit väldigt långt med den omstrukturering som i mångt och mycket liknar det svenska förslaget. Man är nu nästan klar, men jurister från fyra olika fakulteter varnar nu högljutt för de konstitutionella verkningarna. Är det problem i Finland kan det säkerligen resultera i problem i Sverige.

SFS är i sitt remissvar framförallt oroliga för den bristande rättssäkerheten för studenterna. I dagsläget ger 6 kap. i högskoleförordningen ett hyfsat skydd för studenter, även om det finns ont om repressalier om man inte följer reglerna och få plåster på såren för studenter som råkar illa ut. Att då försämra detta genom att avtala om rättssäkerhet är helt uteslutet.

Förslaget som autonomiutredningen lämnat ifrån sig ger också studenter ett försämrat inflytande över sin utbildning då formerna för studentinflytandet ska bestämmas lokalt på lärosätena. Detta försämrar oberoendet för studentinflytandet då man hela tiden är beroende av lärosätets goda vilja. I kombination med ett avskaffande av kårobligatoriet kan det vara förödande för studentinflytandet.

Det lärosätena främst är ute efter genom en ökad autonomi är rätt att äga fastigheter, få teckna avtal som självständig part, möjlighet till akademiska och kommersiella samarbeten och långsiktighet. Jag är helt övertygad om att allt detta och mycket mer är fullt möjligt att göra utan att utsätta utbildningssystemet, studentinflytandet och rättssäkerheten för onödiga prövningar.

Det är absolut välkommet med på vissa områden mer självständiga lärosäten, men vissa förändringar ska inte göras bara för förändringens skull.

torsdag 7 maj 2009

Ny vice ordförande

Grattis Robin Moberg!

Ny ordförande för SFS

Klas-Herman Lundgren är ny ordförande för SFS. Grattis!

Lasse L

Lars Leijonborg försöker förklara varför studenter ska fortsätta
vara fattiga

SFSFUM

Idag börjar Sveriges förenade studentkårers fullmäktige. Kansliet jobbar just nu frenetiskt med att få de sista bitarna på plats. Är du i Karlstad i helgen kommer du märka att det är ca. 500 studenter som gör stan (eller framförallt universitetet). Det är studentdemokrati på hög nivå.

Det första stora som händer på FUM är val av presidium. De kommer presenteras här under eftermiddagen/kvällen.

När vi ändå pratar studentdemokrati vill jag påminna om att det är val till Stockholms universitets studentkårs fullmäktige just nu. Du som är medlem i SUS, rösta här.