Sidor

onsdag 29 oktober 2008

Lite skryt såhär på onsdagen

Jag har fått 13,5 av 15 möjliga poäng man kan få innan tentan på arbetsrättskursen. Det har ALDRIG gått så bra för mig på en kurs tidigare. Måste innbära att jag antingen har naturlig fallenhet för arbetsrätt eller att jag verkligen tycker att den här kursen är rolig. Jag tror på en härlig kombination. Nu ska bara mitt skräckmoment, tentan, gå bra också. Håll tummarna för mig i övermorgon mellan 9 och 12 (och 13 och 19 då jag skriver nationalekonomin)!

måndag 27 oktober 2008

Det var ju det där med att det inte fanns några omfester....

Jag har två tentor på fredag och nästan inget liv. Vi ses i november! (Möjligtvis tidigare om jag får tråkigt)

fredag 24 oktober 2008

Nya forskningspropositionen, del 2

här säger Sacos ordförande Anna Ekström om den nya forskningspropositionen, som jag till delar kritiserat i ett tidigare inlägg, efter en artikel i DN.

torsdag 23 oktober 2008

Hur ska detta förbättra forskningen, Leijonborg?

Leijonborg meddelar en nyhet i forskningspropositionen, enligt DN. De universitet som publicerar flest artiklar och nåt bäst forskningsresultat ska få mest pengar. Och, för att samhällsvetenskap och humaniora inte ska halka efter för där når man ju aldrig några nya och banbrytande resultat, så får de lite pengar ändå.

Hur tänker Leijonborg och vänner? För att komma med riktigt bra och kvalitativ forskning krävs det att man har ekonomi för att forska. Den riktigt bra forskningen kommer därför oftast från universitet med god ekonomi. Att då gynna dem ännu mer för att de lyckas, men ge de fattiga universiteten ännu mindre forskningsbidrag, kommer bara öka klyftan mellan vad som idag anses vara de bra universiteten och de dåliga. Vem vill läsa vidare på ett universitet som inte har råd med doktorander i sitt ämne för att de anses vara dåliga på just det området och därmed inte får några pengar? Detta kommer öka segregeringen mellan Sveriges universitet ännu mer. Ingen kommer vilja läsa på andra universitet än de med lång historia, t.ex. Lund, Uppsala och Karolinska Institutet.

De senaste 10 åren har universiteten i Sverige bara blivit fler. Är det inte dags att se till att alla dessa universitet får samma möjligheter till bra forskning och därmed högre kvalitet på utbildningen? Att endast gynna redan gynnade universitet kommer knappast öka kvalitén på utbildningen. Redan idag är andelen lärare med en doktorsexamen i ryggen alldeles för låg. Hur ska denna utveckling av utdelande av forskningsmedel gynna Sverige som en kunskaps stat? Vill vi verkligen ha det som i USA där den mesta av den viktiga forskning sker på några få elituniversitet? Tänk igen, Leijonborg, tänk igen.

onsdag 15 oktober 2008

Styrelsemöte JSS och SSCO

Vi hade styrelsemöte med JSS igår. MASSOR med motioner till kongressen och annat att gå igenom. Jag har en vice nu i alla fall. Grattis Nathalie!

Det är alltid intressant när man stoppar in sju personer som aldrig har umgåtts, knappt pratat med varandra, och tillsammans ska de ta en massa beslut och enas om gemensamma ståndpunkter. Om inte annat borde det vara en fantastiskt bra social studie.

Jag tror på årets styrelse. Alla verkar hungriga, kunniga och engagerade.

Idag var det styrelsemöte på SSCO. Det snabbaste i organisationens studentminne skulle jag tro. Kristian (ordf) skulle på FUM på Handels, så det var pang, pang, pang, mötet slut på en timme. Det vi diskuterade längst (typ 5 min) var anställbarhet, ett ord som jag tror att jag måste tänka över lite mer innan jag pratar mer om det. Det är lätt att slänga ur sig, för det låter bra, utan att man vet vilket definition man vill ha på det.

tisdag 14 oktober 2008

Hemsidan

Jag finns nu på Juseks hemsida med den mest horribla bild man kan tänka sig.

Nya kläder

Bloggen har nu fått lite nya kläder och blivit lite mer lättöverskådlig. Snart kommer två kursare hit för att gå igenom vår individuella uppgift så vi inte är helt ute och reser.

Proffice ringde precis och vill att jag ska komma på intervju på måndag för ett extrajobb som jurist. Jag tror de vill ha mig tills de får se mina betyg. Tjohoo. Om inte annat är det bra träning inför framtiden. Men jag hoppas såklart att jag får det. Extrapengarna och erfarenheten är mycket behövda.

måndag 13 oktober 2008

Galen vecka

Den här veckan är helt galen. Imorgon ska jag diskutera individuella uppgiften, lyssna på Anna Ekström, ordförande för Saco, prata om alternativa karriärvägar, hålla i styrelsemöte för JSS och försöka träna och skriva klart den individuella uppgiften. På onsdag ska jag på Juristdagarna och ha individuella samtal med Lindahl och Wistrands, två advokatbyråer som verkar ha helt ok arbetsrättsavdelningar. Sen om de faktiskt vill anställa mig är en helt annan femma. Jag ska även på gruppsamtal med LO-TCO rättsskydd. På kvällen är det styrelsemöte med SSCO. På torsdag ska jag äta lunch med Juseks ordförande Göran Arrius efter mitt seminarium och på fredag... ja, då, då ska jag försöka plugga till de två tentorna jag har den 31 oktober. Och hela helgen är uppbokad. Vila får man göra när man är pensionär gissar jag. Eller har ett jobb så man får betald semester.

Ett linne mot ett par jeans

Idag kontaktade DN Söndag mig på Facebook. Jag har startat ett litet projekt jag kallar Klädbyte och de vill vara med när vi byter kläder! Det hela går ut på att man rensar sin garderob, tar med kläderna till bytet och sen tar man det man vill ha av det alla andra har med sig.

Vi hade ett byte 4 oktober och det gick STRÅLANDE. Jag och alla andra deltagare blev av med massor av oanvända trasor som nu förgyller någon annans garderob. Nu ska jag bara försöka dra ihop ett byte till i nästa vecka. Vi får la se hur det går. Jag håller er uppdaterade.

söndag 12 oktober 2008

tecken-på-att-jag-blir-äldre 1

Jag hävdar ofta att jag inte är gammal, jag är ju bara 25. Men vissa ålderstecken går inte att ignorera. Som i morse när jag vaknade med en ordentlig ambulansbakfylla (huvudvärk + illamående, oftast med efterföljande tillbedjan av porslinsguden) efter 2 glas vitt lördagsvin. Endast en långsam promenad i skogen hjälpte.

fredag 10 oktober 2008

Panik över oarbetsmarknaden

Min blogg känns väldigt läst. Jotack.

Jag har insett att jag snart borde börja söka jobb, precis när vi är på väg in i den värsta krisen sedan början på 90-talet. Tack för den, finansmarknaden! Detta har gett ett snabbt och tydligt utslag på arbetsmarknaden. Där det för två-tre månader sedan fanns tre-fyra jobb i veckan för mig som nyutexad jurist att söka, finns nu typ noll. Allt som ligger ute är chefspositioner eller befattningar där man behöver minst 5 års arbetslivserfarenhet. Roligt? Inte någon stans.

Jag måste ju ändå inse att jag har de ganska bra. Jag har snart (hoppas jag) en juris kandidatexamen. Inte med de bästa betygen, men ändock en examen. Jag har och har haft diverse styrelseuppdrag och andra förtroendepositioner. Jag har arbetat ideellt med barn, jag har praktisk utlandserfarenhet och, genom allt detta, vad man får kalla ett bra nätverk. Ändå är panikångesten nära. Jag vill inte ens veta hur de varslade på Volvo känner sig, som kanske endast har gymnasieutbildning och jobbat 1 år i fabrik. Jag har det nog inte så jobbigt trots allt.

Det känns bara så ouppnåligt, det där med jobb. Varför skulle någon vilja anställa lilla mig?

Fascinerande att ett sådant här läge kan få mig, som är ganska bra, att tappa fotfästet såhär.

onsdag 8 oktober 2008

Lunch och praktikerförmedling

Idag åt jag lunch med Camilla på Jusek. Hon är min (och alla er andra studerandemedlemmars) ombudsman. Vi hade en väldigt bra lunch där vi pratade lite om sektionen och vad vi kan och bör och vill göra.

Vi pratade en del om uppföljning på Praktikförmedlingen, en idé som förrförra styrelsen hade. Det innebär att det på Juseks interna sidor ska finnas en förmedling där Jusek-anslutna medlemmar kan utlysa praktikplatser på sina arbetsplatser och där studenter kan efterfråga praktikplats. Allt för att förenkla steget mellan studier och arbetsliv. Förmedlingen presenterades först som en motion på Juseks kongress för 1,5 år sedan, men resten av förbundet köpte inte idén. Det kan tyckas lite konstigt eftersom Juseks utbildningspolitik i mångt och mycket bygger på att hitta sätt att bygga en brygga över det som Saco Studentråd kallar för glappet, men jag gissar på att man presenterade en vad idé snarare än ett i princip färdigt förslag (har inte läst motionen så jag ska inte säga för mycket). Förra verksamhetsåret jobbade vi fram ett ordentligt förslag och det har nu kommit så långt att det enligt förbundet bara är en kostnadsfråga. Jag hoppas verkligen att det blir verklighet för jag tror att det skulle hjälpa många framåt och vara en ledstjärna mot vad man verkligen vill göra med sitt liv.

Jag har även lyckats producera noll och ingenting vad gäller studier idag. Som resten av den här veckan. Det är nu en vecka till min individuella uppgift ska in och lite mer än tre veckor till arbetsrättstentan OCH nationalekonomitentan. KANSKE dags att börja plugga lite. Kanske. Men nu är det Grey´s Anatomy.

måndag 6 oktober 2008

Advokatbyråskräck

Idag har jag tagit ett steg mot att överkomma min skräck för advokatbyråer. Jag var nämligen på Linklaters (den värsta av de alla enligt ryktet) idag på arbetsrättsseminiarium och, trots läskiga kavajer och bekräftade arbetstider, verkar det inte såååå illa. Hellre byrå än Försäkringskassan. Any day.

Fler hyresrätter på G?

I dagens DN tar en artikel upp den eventualiteten att finanskrisen kanske kan leda till fler billiga hyresrätter. Detta eftersom höga räntor och hög arbetslöshet gör att folk inte har råd att bo i stora, nybyggda och dyra bostadsrätter. Efterfrågan på mindre, billigare hyresrätter kommer att öka, menar artikeln, och då kommer även fastighetsbolag inse att det lönar sig att bygga sådana lägenheter.

Frågan är om detta är sant, kommer bostadsbolagen bygga små, billiga hyresrätter, trots att det inte existerar några som helst byggsubventioner? Vi kan ju bara hoppas. Och vi kan hoppas att dessa bostäder i så fall byggs i storstadsområdena och i Lund så att studenter kan få tillgång till bostäder bättre anpassade till deras inkomst.

Ändå undrar jag om det inte är att sätta lite för stor tilltro till marknadskrafterna. Jag har nämligen fått uppfattningen att små hyresrätter är svårt att göra lönsamma och fastighetsbolagen därmed drar sig i det längsta att bygga sådana bostäder. Därav den svåra bostadssituationen för studenter i storstadsområdena. Vi behöver fler små och billiga hyresrätter. Om marknaden kan ordna det blir vi alla glada, men är det ändå inte dags för lite statlig stimulans för att förbättra bostadssituationen för studenter och andra låginkomsttagare?

Andra veckan

Blogger hade fått för sig att min blogg var en spamblogg, vilket inte är fallet, så de stängde mer eller mindre ner den. Alltså har lanseringen fått vänta tills nu.

I helgen var jag på ordförandenätverk på Saco Studentråd. Utomordentligt trevligt! Vi hade presentationer, seminarium om heteronormativitet (som jag ska försöka sno till Jusek), erfarenhetsutbte och middag. Farmförallt var det bra för att det fick mig att inse att jag har mycket att bidra med och hur mycket jag har snappat upp de senaste 5,5 åren (är det så många?) på universitetet.

Helgen fick mig även att inse att vi MÅSTE ha ett forum i styrelsen. Detta mailbomberi är bara av ondo.

Nu är det två veckor kvar till motionsstopp till kongressen och vi har äntligen bestämt datum för nästa styrelsemöte. Som det ser ut nu kommer vi ha en hel del motioner i år också. Dock inte lika många i styrelsen, men kanske en Jusek-medlem på högsta posten...